Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουμε αυξημένες απαιτήσεις από τον σκύλο μας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου. Αν όμως θέλουμε ο σκύλος μας να μας αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του, διατηρώντας ταυτόχρονα και τη σωστή υγιεινή του κατάσταση, είναι κεφαλαιώδους σημασίας να τον τροφοδοτήσουμε με τη σωστή διατροφή.

Αρχικά ας ορίσουμε την ωφέλιμη και ανώτερη ποιοτικά τροφή.
Πρόκειται για την ξηρά τροφή που δεν περιέχει χημικά συντηρητικά παρά μόνο φυσικά (όπως δεντρολίβανο ή βιταμίνη Ε). Επίσης μία τέτοια τροφή περιέχει γεύματα κρεάτων που θα μπορούσατε να βάλετε και σεις στο πιάτο σας και δεν περιέχει επουδενί ζωικά υποπροϊόντα τα οποία δεν καταναλώνονται φυσιολογικά (μέρη των ζώων όπως μάτια, ράμφη, κεφάλια κ.ά.)
Απλώς σκεφτείτε: εσείς τί θα θέλατε να έχετε στο πιάτο σας, αν σας έλεγα ότι σήμερα θα φάτε κοτόπουλο; Πάντως όχι το κεφάλι, τα κόκκαλα και τα πόδια του πτηνού...
Αναζητήστε λοιπόν τροφές χωρίς ζωικά υποπροϊόντα (τα οποία αποτελούν ουσιαστικά φτωχή πηγή πρωτεϊνών για το σκύλο σας)και με μεγάλη περιεκτικότητα σε γεύμα κρέατος ή γεύμα ψαριού.

Οι πρωτεΐνες: Το σκυλί είναι σαρκοφάγο. Οι πρωτεΐνες που χρειάζεται είναι ζωικής προέλευσης, δηλ. από ζώα (π.χ. κοτόπουλο, ψάρι, αυγό κλπ.). Η σημασία των πρωτεϊνών γίνεται αντιληπτή, αν σκεφτείτε τη δουλειά που κάνουν στον οργανισμό: Οι μύες είναι πρωτεϊνικής σύστασης, η αιμοσφαιρίνη που μεταφέρει το οξυγόνο είναι πρωτεΐνη, τα αντισώματα που προστατεύουν το ζώο από λοιμώξεις είναι πρωτεΐνες κ.α. Αν λείψουν οι πρωτεΐνες το ζώο μαραζώνει, παθαίνει αναιμία, προσβάλλεται εύκολα από μικρόβια κλπ. 

Τα λίπη είναι η πλουσιότερη πηγή ενέργειας. Με την καύση τους ο οργανισμός κερδίζει σημαντικά ποσά ενέργειας, που τα δαπανά για τις λειτουργίες του. Μια κατηγορία λιπών, τα λεγόμενα απαραίτητα λιπαρά οξέα, έχουν ευεργετικό ρόλο στην λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών και κυρίως στο δέρμα. Ζώα που λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες αυτών των ουσιών, έχουν ελαστικό κι ανθεκτικό δέρμα, καθώς και απαλό, λαμπερό τρίχωμα, δε μυρίζουν άσχημα, δεν έχουν «πιτυρίδα» και το δέρμα τους σπανίως νοσεί.

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Οι αδιάλυτες ίνες -η πρώτη κατηγορία- βοηθούν την κινητικότητα του πεπτικού σωλήνα, ώστε η πέψη των τροφών ν’ ακολουθεί έναν σταθερό ρυθμό. Αυτές είναι φυσικής προέλευσης. Οι διαλυτές ίνες κι η γλυκόζη είναι η άλλη κατηγορία. Οι διαλυτές ίνες βοηθούν στις ζυμώσεις του εντέρου, ενώ η γλυκόζη που απορροφάται είναι μια εύκολη πηγή ενέργειας.


Ο κυνηγετικός σκύλος είναι αθλητής. Είναι μια «μηχανή», στην αυξημένη απόδοση της οποίας στηρίζεται το κυνήγι. Για να λειτουργήσει σωστά, πρέπει να εφοδιάζεται με τα κατάλληλα «καύσιμα». Στόχος της σωστής διατροφής δεν είναι απλά να γεμίσει το στομάχι του σκύλου, ώστε να μην πεινάει, ούτε φυσικά να διατηρήσει το ζώο στη ζωή. Η σοβαρή διατροφή πρέπει να παρέχει στο κυνηγόσκυλο όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που θα του επιτρέψουν να εργαστεί σκληρά για πολλές ώρες, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες περιβάλλοντος.


Η καλής ποιότητος ξηρά τροφή είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για το ζώο μας. Είναι πιο οικονομική, σταθερής ποιότητας, πλήρης, ισορροπημένη, δεν αλλοιώνεται εύκολα και μεταφέρεται παντού και μ’ ευκολία.
Πρέπει όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου να ταΐζουμε σωστά κι όχι μόνο το Σαββατοκύριακο ή τις 5 μέρες της εξόρμησης. Για να μπορεί ο οργανισμός του ζώου να είναι σταθερά εφοδιασμένος σε θρεπτικά συστατικά κι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για έντονο κυνήγι.