Όσο και αν το καλοκαίρι χαιρόμαστε τον ήλιο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι μεγάλες θερμοκρασίες μπορεί να είναι σκληρές στο σώμα ενός σκύλου.Oι μόνοι τρόποι με τους οποίους οι σκύλοι απελευθερώνουν θερμότητα είναι από το λαχάνιασμα και μέσω ενός περιορισμένου αριθμού ιδρωτοποιών αδένων μεταξύ των δακτύλων τους.

Η φυσιολογική θερμοκρασία ενός σκύλου κυμαίνεται από 38,3ᵒ C έως 39,4ᵒ C. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη, οι σκύλοι προσπαθούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους με το λαχάνιασμα. Αν δεν καταφέρουν να αποβάλλουν τη θερμότητα αρκετά γρήγορα, η θερμοκρασία του σώματός θα αυξηθεί. Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από 42,5 ᵒ C μπορεί να επιφέρει το θάνατο καθώς σημαντικά όργανα του οργανισμού όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, το ήπαρ και οι νεφροί αρχίζουν να καταστρέφονται.

Συμπτώματα θερμοπληξίας – ηλίασης

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολικό λαχάνιασμα, υψηλό πυρετό και κατάρρευση. Κατεβάστε τον πυρετό βρέχοντας ή βάζοντας τον σκύλο σε δροσερό νερό μέχρι το λαιμό για 10 λεπτά. Βάλτε πάγο στο κεφάλι του. Πηγαίνετε τον στον κτηνίατρο όταν ο πυρετός αρχίσει να υποχωρεί.










Πρώτες βοήθειες θερμοπληξία

Μέχρι να μεταφερθείτε στο κτηνιατρείο μπορείτε να ψεκάσετε το σκύλο με δροσερό αλλά όχι παγωμένο νερό, να του βάλετε κομπρέσες με νερό στις μασχάλες ή ανάμεσα στα πίσω πόδια, στην πλάτη και στον αυχένα. Ανοίξετε το κλιματιστικό ή χρησιμοποιείστε μία βεντάλια ώστε να απομακρύνεται ο ζεστός αέρας γύρω από το ζώο.

Είναι σημαντικό το νερό που χρησιμοποιείτε να μην είναι παγωμένο γιατί θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς προκαλεί αγγειοσύσπαση και άρα εμποδίζει την απομάκρυνση της θερμότητας από τον οργανισμό ή μπορεί να προκαλέσει υποθερμία και σοκ στον οργανισμό από την απότομη πτώση της θερμοκρασίας με δυσάρεστες για το ζώο συνέπειες.

Στη συνέχεια ο κτηνίατρος θα αναλάβει την περαιτέρω φροντίδα και νοσηλεία του ζώου. Η έγκαιρη προσκόμιση στον κτηνίατρο αυξάνει τις πιθανότητες για την καλύτερη έκβαση του περιστατικού. Το πιο σημαντικό βήμα λοιπόν για την θερμοπληξία είναι η σωστή πρόληψη. Αποφεύγετε τις μεσημεριανές ώρες την έντονη σωματική άσκηση των ζώων σας, παρέχετε πάντα άφθονο δροσερό νερό και σκίαση και ποτέ μην αφήνετε τα κατοικίδια σας μόνα τους μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμα και αν έχετε ανοιχτά παράθυρα.